Je wilt eens een andere werkvorm uitproberen? Omdat je deelnemers zijn uitgekeken op een standaard presentatie. Of omdat je wil dat men interactief of creatief met een onderwerp aan de slag gaat. Waar vind je inspiratie hiervoor? En hoe pas je dit op een praktische manier toe? Ik zet hier een aantal titels uit mijn boekenkast en van internet op een rijtje.
Boeken
Regelmatig pak ik deze boeken uit de kast om inspiratie op te doen, of om nog even te checken hoe het ook alweer precies ging.
Het Groot Werkvormenboek
Een makkelijk, praktisch en overzichtelijk boek. Tijdens allerlei bijeenkomsten in de afgelopen jaren kom ik regelmatig toepassingen tegen uit dit boek. Dat toont maar aan hoe bruikbaar het is. Werkvormen zijn op categorien ingedeeld. Bijvoorbeeld om te kennismaken, brainstormen of voor de evaluatie. Echt bruikbaar zijn ook de energizers. Handig voor de after-lunch-dip! Er is een deel 1 en deel 2 van deze titel.
Op Rij is een fijne werkvorm, die ik vaak bij een kennismaking inzet. Je vraagt de deelnemers om te gaan staan. Daarna laat je de groep zelf een Rij maken aan de hand van een vraag. Zoals: op alfabet volgens je voornaam of achternaam, op afstand vanaf je woonplaats of werkplek. Of je laat deelnemers zichzelf een cijfer geven over hoe goed zij in het onderwerp van de bijeenkomst zitten. Iedereen is even in beweging en er is direct interactie.
Dezelfde groep auteurs schreef ‘Het Groot online werkvormen boek’. Lees er meer over in deze review.
Het gaat steeds beter! Activerende werkvormen voor de opleidingspraktijk
In dit boek vind je met 130 werkvormen veel inspiratie voor sessies. De mogelijkheden zijn gerangschikt naar: theorie overbrengen, toepassen, reflecteren en ervaren. Elke werkvorm is uitgewerkt met alle praktische gegevens zoals aantal deelnemers, tijdsduur en benodigdheden. Ook zijn er vaak voorbeelden uitgewerkt. Echt een goed standaardwerk.
Bij het overbrengen van kennis tijdens een bijeenkomst zijn we gewend dat de trainer of presentator een verhaal afdraait voor de groep, al dan niet aan de hand van sheets. Er zijn veel meer mogelijkheden om met theorie aan de slag te gaan. Uit dit boek gebruik ik vaak de Sorteermethode. Een stappenplan of methode knip je op in losse onderdelen op kaartjes. Ieder tweetal of groepje krijgt een set van de kaartjes en puzzelt zelf het plan of de methode in elkaar.
Gamestorming
In dit engelstalige boek zijn vooral veel creatieve werkvormen te vinden. Om te brainstormen, of om een netwerk in beeld te brengen. Of om een empathie map te maken. Vaak geeft de schrijver hierbij een suggestie om visueel met elkaar aan de slag te gaan.
Een praktische werkvorm uit dit boek vind ik hoe je met elkaar een agenda maakt aan het begin van een sessie. Deze heet de Pie Chart Agenda. Je tekent de tijdsduur van de sessie als een Pie (cirkel). Daarna bespreek je met elkaar hoeveel tijd ieder onderwerp van de bijeenkomst mag krijgen. Hiermee maak je ieder medeverantwoordelijk voor het verloop van de bijeenkomst.
Internet
Op het internet vind je ook genoeg inspiratie.
100 werkvormen is een werkvormenboek, bruikbaar voor onderwijs, maar ook zeker voor ander soort sessies. In categorien, zoals kennisoverdracht, kennismaking, groepsdynamica vind je allerlei inspirerende mogelijkheden. Alle praktische zaken als benodigdheden en groepsgrootte zijn beschreven bij de werkvormen.
Werkvormen.info geeft een overzicht van 327 (!) werkvormen, die met name in het werken met groepen en voor teambuilding goed zijn in te zetten. Met de zoekfunctie kom je gemakkelijk terecht bij waar jij naar op zoek bent.
En natuurlijk kun je via de zoekfunctie van Google verder zoeken naar specifieke werkvormen voor je bijeenkomst.
Ik ben benieuwd naar jouw inspiratiebronnen voor werkvormen? Deel ze gerust hieronder!
Kijk gerust eens rond in mijn digitale boekenkast.
3 Comments
[…] 6 x inspiratie voor werkvormen […]
Jij bent vaak een inspiratie voor nieuwe Werkvormen. Die neem ik wel eens over en anderen dan weer van mij. Dank daarvoor.
Dank je!