Back to school, back to normal?

Een paar dagen geleden was het zover. Voor het eerst sinds de coronacrisis gaf ik weer een dag les live op locatie. Back to school, dus. Is het lesgeven daarmee back to normal? Ik deel mijn ervaring.

MBO Welzijn

Al een jaar of acht ben ik docent voor LOI. Ik begeleid studenten, die mbo welzijn volgen op afstand, veelal via de digitale leeromgeving. Sinds een paar jaar geef ik ook les voor de klassikale variant. Dit is een extra mogelijkheid voor studenten, die niet alleen maar op afstand willen studeren. De lesdagen zijn een aanvulling en verdieping op de lesstof. Ik vind het zelf ook belangrijk dat er alle ruimte is voor studenten om praktijkervaringen uit te wisselen.

Virtual classroom

In het voorjaar heeft LOI ook snel de omslag gemaakt naar Virtual Classrooms. Via Teams heb ik een aantal dagen lesgegeven. Ik kreeg twee nieuwe lesgroepen, waarmee ik vanachter het scherm kennis maakte. Ook was het best spannend om les te geven en tegelijk de techniek van Teams te beheersen. Wat echt mist tijdens de virtual classroom is het natuurlijke contact met de studenten. Geen praatje bij de koffie, onderling contact is beperkt en non-verbale signalen zijn veel lastiger op te pikken voor mij als docent. Een groot voordeel vond ik het ontbreken van de reistijd.

Back to school

Op 5 september was het tijd om terug te keren naar de schoolbanken. Wel op een andere locatie. Bij binnenkomst zijn er een aantal extra regels:

  • controle op gezondheidsklachten
  • bewegwijzering in het gebouw
  • vastgestelde tijden voor pauze, dus niet een natuurlijk moment in de lesdag
  • contactgegevens ophalen bij de studenten
  • op afstand zitten in het lokaal
  • ook in het leslokaal elkaar aanspreken op coronamaatregelen

Voordelen

Ik zag deze lesgroep voor het eerst live. De indrukken die ik van studenten vanachter het beeldscherm had gekregen, kleurden zo verder in. Er is meer mogelijkheid om te socializen en om zodoende in te spelen op wat er speelt in de groep. De meeste studenten werken als begeleider in de zorg. De afgelopen maanden waren voor hen bijzonder, doordat de coronamaatregelen ook hun werk raakten en nog raken. Zoals bij ziekte in instellingen, of aangepaste bezoekregelingen. En hoe leg je aan cliënten met een vorm van dementie uit wat de coronacrisis is. We nemen de tijd om ook deze ervaringen uit te wisselen.

Deze dag brachten we door op een vergaderlocatie van Aristo. Normaal gebruiken we de leslokalen van een ROC. De voorzieningen op deze locatie zijn top. Goede koffie, een kan water voor de docent, en een beeldscherm dat direct werkt bij het aansluiten. Dat mag van mij zo blijven!

Back to normal?

Is alles dan weer zoals voor de coronacrisis? Dat zeker nog niet. Naast de administratie van contactgegevens en de looproutes in het gebouw, merkte ik nog iets anders. De werkvormen, die ik normaal inzet bij deze lesgroepen verdienen ook aanpassingen. Werken in groepjes is gezien de afstand van 1,5 meter lastig. In tweetallen is het nog wel mogelijk. Uitwisselen van plannen, die je op papier maakt, met een ander tweetal is dan weer niet aan te raden. Communicatieoefeningen, waarbij je elkaar iets influistert, dat kan niet. Dat betekent dat ook de gebruikelijke lessen voor de komende tijd nog een aanpassing verdienen. Naast de virtuele variant van de lessen, maak ik dan ook zeker een 1,5 meter variant!

Ik wissel graag ervaringen uit op dat gebied. Heb je hier zelf ook mee te maken, of kunnen we eens in gesprek hierover? Neem dan contact op!

1 Comment

Comments are closed.