Corona Journaal

Hoe doen jullie dat? Bijhouden wat er gebeurt in deze wonderlijke tijd? In het begin van de coronatijd maakte ik vooral veel foto’s van allerlei ‘nieuwe’ situaties. Vervolgens startte ik na een paar weken mijn Corona Journaal. Het is eigenlijk een verzameling observaties en gebeurtenissen van deze tijd. Op alle niveaus.

Historie

Ooit studeerde ik geschiedenis. Hoewel deze studie allang verleden tijd is heb ik nog altijd een fijn gevoel voor het vastleggen van wat er in de wereld gebeurt. Ergens in het begin van de coronatijd zag ik de serie waarin Jeroen Krabbé op zoek gaat naar Chagall. Deze fenomenale schilder legde het dagelijks leven prachtig vast. Zo zag ik schilderingen van vluchtelingen 100 jaar geleden in Rusland. Als ik mijn ogen een beetje dichtknijp en naar deze schilderijen kijk, dan zie ik beelden van vluchtelingencrises in onze tijd. Dat maakt me meer en meer bewust van het optekenen van de geschiedenis.
Mijn vader schreef dagboeken. Het is mij dus niet vreemd. Zo tekende hij de gebeurtenissen op in de tijd voor de Tweede Wereldoorlog. In 1939 reisde hij met de Holland America lijn naar New York. Dit was natuurlijk in die tijd een fantastische reis voor een 22-jarige. Maar ook lees ik tussen de regels door de dreiging van de oorlog. Zo schrijft hij dat hij bij vertrek niet weet of hij inderdaad binnen de geplande tijd wel terug zou kunnen komen.

Wat schrijf ik in het Corona Journaal?

Allerlei gebeurtenissen en overpeinzingen op persoonlijk, landelijk en wereldnivo komen langs. Zoals de gedachtes en dromen in de eerste weken, een bezoek aan de tandarts volgens protocol en voor het eerst weer visite ontvangen ‘coronaproof’. Maar ook de speeches van Rutte krijgen een plek. En mijn verwondering over het verzet tegen de maatregelen. De belevenissen bij het videobellen en het naaien van mondkapjes. Ik schreef over het begrip Quarantaine. En ik pakte de Bijbel erbij om na te gaan hoe het ook alweer zit met die tien plagen. Daar doet deze tijd me erg aan denken.

Vrij werk

In mijn Corona Journaal gebruik ik allerlei technieken. Ik schrijf, ik maak sketchnotes, ik plak, maak aquarellen en construeer. En dat is precies wat ik fijn vind. Ik ben niet van één techniek, maar van de variatie. Het is een prima manier om hierin ook nieuwe technieken uit te proberen. Het mooiste zou zijn om dit te combineren met de vele foto’s van de afgelopen periode. Ik zoek nog een manier om dat voor elkaar te krijgen.

Mijn werkplek getekend in het Corona Journaal

Inspiratie

  • Ik haal veel inspiratie uit Travel Journals, die goed te vinden zijn op Pinterest en Instagram. Vooral de Journals van José Naranja zijn prachtig.
  • Laura Lagaaij van Illustratief laat voor het maken van een zomerdagboek verschillende technieken zien op haar website en de socials.
  • @matlet (Instagram) leerde ik vorig jaar kennen op een conferentie van Sketchnoters nabij Parijs. We kregen een les Urban Sketching van hem in het park. Tijdens de quarantaineperiode in Frankrijk (confinement) tekende hij dagelijks een impressie van het verblijf op 28m2. Via een crowdfunding is zijn boek over deze periode te bestellen. In betere tijden tekent hij veel impressies uit de metro.

Ik ga nog even door met het optekenen van de geschiedenis van onze tijd. Via de socials deel ik regelmatig iets uit mijn Corona Journaal.

Houden jullie Journals bij? Of hoe maken jullie een impressie van deze bijzondere periode? Leg je ook de geschiedenis vast? Ik hoor graag van je! Kijk hier mee in het Corona Journaal.

Kijk mee in het Corona Journaal

1 Comment

Comments are closed.