Geeltjessessie 2.0

Geeltjes, post-its of sticky notes. Hoe je ze ook maar noemt, in iedere werktas of op ieder bureau kom je wel een pakje van die handige blaadjes tegen. Niets makkelijker dan dat voor een snelle notitie. In een geeltjessessie tijdens een vergadering plakken deelnemers er vaak ook op los. Vooral bij het ophalen van informatie tijdens een brainstorm zijn geeltjes een makkelijk hulpmiddel. Ik geef je een paar tips om ze nog handiger te gebruiken.

Stiften en steekwoorden
Als je kijkt naar de foto bij dit bericht dan zie je direct welke geeltjes goed leesbaar zijn op afstand. Geef deelnemers stiften om mee te schrijven. Vanzelf kan er niet veel meer dan één steekwoord op een geeltje. Laat je deelnemers met een pen schrijven, dan komen er vaak langere verhalen op een blaadje te staan.

Tekenen op een geeltje
Vraag je deelnemers om een beeld te tekenen in plaats van een steekwoord te schrijven. Dit maakt de boodschap nog duidelijker.

Zichtbaar
Met bovenstaande ingrepen zijn de geeltjes zijn nu goed zichtbaar voor de groep. Iedereen kan meelezen. Dit maakt de sessie direct interactiever. Maak na afloop een foto van de geeltjes en deel deze. Dit voorkomt dat je de sessie uitloopt met een stapel geeltjes, die je later nog weer moet gaan ordenen en groeperen voor een verslag.

Ordenen met kleur en maat
Een geeltje is lang niet altijd geel. Ze zijn er in alle soorten en maten. Maak hier handig gebruik van en orden met kleur en maat. Gebruik bijvoorbeeld wisselende kleuren voor input bij verschillende vragen.

Niet vergeten
Neem zelf genoeg stiften mee naar de sessie. Test tevoren het formaat even uit. Zo ben je goed voorbereid.

Zoek je naar meer mogelijkheden voor een actieve geeltjessessie? Maak kennis!