Ik kan niet tekenen!

Regelmatig zie je tekeningen en dan denk je: “Ik wou dat ik dat kon…..!” Het goede nieuws is dat je dat inderdaad kunt. Wat je nodig hebt is oefening en wat lef. Hieronder neem ik je mee naar de beginselen van het zakelijk tekenen. Echt leuk om dit eens in je vakantie uit te proberen.

Materiaal

Om te starten met tekenen heb je geen bijzondere of dure spullen nodig. Een pen, potlood en papier is voldoende. Dat heb je vast in huis. Wil je wel iets aanschaffen? In mijn beginperiode heb ik flink wat getekend met de stiften van IKEA en de fineliners van de HEMA. Een eenvoudig schetsboekje koop je hier ook. Of je gebruikt los printpapier, de achterkant van een envelop of ander ‘oud papier’. Voor minder dan een paar euro kun je dus van start.

Basisvormen

Kun je basisvormen tekenen? Dan kun je eigenlijk alles tekenen. In ieder voorwerp vind je de basisvormen terug.

Basisvormen
Teken basisvormen

Start met het tekenen van basisvormen: een vierkant, rondje, rechthoek, punt, lijn, pijlen. En ook de vormen, die je hiervan afleidt, dus een ovaal, een half vierkant, enz. Dit kun je!

Daarna ga je dit toepassen. Een huis teken je met een vierkant met een driehoek erbovenop. Een ijsje is een driehoek met drie bolletjes erbovenop. Probeer het maar eens.

Ieder voorwerp bestaat uit basisvormen
Met de basisvormen teken je ieder voorwerp.

Gezichten

Wil je ook graag gezichtsuitdrukkingen tekenen? Dit oefen je zo. Bedenk een basisgezicht. Dit kan heel basic een rondje zijn met ogen, een punt voor een neus en een gebogen lijntje voor een mond. Vergeet haren of oren op dit moment! Kijk dan eens in je telefoon. Welke emoticons gebruik jij regelmatig? Teken eens vijf van je basisgezichten met deze emoticons.

Oefen gezichten met emoticons
Gebruik je vijf meest gebruikte emoticons om gezichten te tekenen.

Oefenen en oefenen

Niemand tekent zonder enige oefening de Nachtwacht. Ook de grote schilders als van Gogh of Rembrandt oefenden hun technieken. Ontwikkel je tekenvaardigheden dus door veel te oefenen. Probeer dagelijks iets te tekenen. Wees niet bang om te kopiëren. Ook daar leer je van. Bedenk ook dat je niet van Gogh hoeft te worden. Je wilt bijvoorbeeld basisvormen kunnen tekenen om zakelijk in te zetten. Dan is tekenen vooral functioneel. Nog een paar aanraders:

  • Google is je vriend. Wil je een tekening maken, en weet je niet precies hoe je het aan moet pakken. Zoek op Google met de toevoeging picto of icon of icoon. Daarna kijk je wat andere tekenaars maakten onder Afbeeldingen.
  • Kijk eens bij The Noun Project. Hier vind je werkelijk 1001 iconen over allerlei onderwerpen. Zoek op wat je wilt tekenen, kopieer en probeer er daarna je eigen stijl aan te geven.
  • In allerlei communicatie van de Rijksoverheid vind je pictogrammen terug. Gebruik ze ter inspiratie.
  • In Must Reads #01 geef ik enkele tips voor boeken over zakelijk tekenen.

Is het gelukt om een aantal basisvormen te tekenen? Dat is mooi! Dan heb je de basis van een visuele bibliotheek gelegd. In een volgend blog vertel ik je meer over wat je hiermee kunt doen.

Wil je meer weten over zakelijk tekenen? Neem contact op!