Review ‘Het Groot online werkvormen boek’

Vanaf het moment dat online vergaderen serious business werd zijn we op zoek naar hoe we dat prettig kunnen doen. Of je nu vergadert, een presentatie geeft of een les verzorgt, online is anders dan een live bijeenkomst. Met stoom en kokend water zijn we gewend geraakt aan video bellen via Zoom of Teams. Een scherm delen of een bestand laten zien is voor de meesten van ons inmiddels een makkie. Maar hoe houd je je sessie nu interessant? Hoe betrek je een team bij een proces terwijl iedereen in zijn eigen zolderkamer zit? En kun je juist online nog andere werkvormen inzetten? Het Groot online werkvormen boek kwam pasgeleden uit. In de Kerstperiode nam ik het door. En, ik ben enthousiast over dit boek. In deze review vertel ik waarom.

Algemene tips

Een werkvormenboek pak je er meestal bij als je op zoek bent naar specifieke werkvormen voor een meeting. Vaak heb je niet de didactische ondergrond van een docent of trainer, maar geef jij wel een presentatie of workshop. Of leid je een vergadering. Het is fijn als een boek dan wel wat theoretische ondergrond heeft, maar vooral lekker praktisch is. Dat is zo in dit boek. In twee hoofdstukken staan algemene tips voor het geven van sessies en voor de extra aspecten van het online werken. Een paar tips, die ik zeker ga gebruiken:

  • Maak een lijstje (op papier) van de deelnemers van je sessie. Houd even kort bij of iedereen inbreng heeft. Betrek de stillere deelnemers nog weer door hen gericht vragen te stellen.
  • Maak een oefenruimte voor tools. Niet iedereen is direct even handig met elke online tool. Laat deelnemers eerst even zien hoe de tool werkt. Ik deel deze ervaring. Ik heb nu zelf een paar keer een sessie in Miro geleid. Daarin heb ik een oefenruimte gemaakt. Hier ga ik eerst met de deelnemers heen. Hier oefenen we dan de functies, die we in de sessie later gebruiken.
  • Besteed tijd aan de voorbereiding. Bedenk goed of alles in een online sessie behandeld moet worden. Bedenk ook dat de voorbereiding van een sessie evenveel tijd kost als de sessie zelf.

Clusters

De werkvormen in het boek zijn ingedeeld in clusters. Zoek je een werkvorm voor de start van een sessie, om te beslissen, of om te discussiëren? Of wil je een energizer of de samenwerking op afstand bevorderen? Met een handige indeling vind je snel wat je zoekt.

In ieder cluster zijn vijf werkvormen uitgewerkt. Met twaalf clusters zijn er dan totaal zestig werkvormen beschreven. Of je nu op zoek bent naar een vorm voor de digitale pubquiz, of voor een vergadering waarin je wilt brainstormen, je vindt het hier.

Bij iedere werkvorm lees je precies in welke situatie je deze goed kunt gebruiken en in welke stappen je deze uitvoert. Ook zijn meestal een aantal toepassingen en een praktijkvoorbeeld beschreven. Daarmee is de beschrijving direct erg praktisch.

Online werken

Creatief en fris

De werkvormen zijn goed toepasbaar bij het online werken en daarnaast lekker fris en creatief. Veel goede manieren om het gebruik van devices en apps te combineren met het online werken. Daarnaast zorgen de werkvormen ervoor dat een groep interactief en actief bezig is.

Een greep uit de voorbeelden:

  • Een reflectie aan de hand van de foto’s die deelnemers in de telefoon hebben.
  • Een mening of presentatie samenvatten in ‘een tweet’ (in maximaal 280 tekens).
  • Digitaal prikbord gebruiken om successen te etaleren.
  • Een stellingenspel met eigen attributen in groen, oranje of rood. Deelnemers zoeken de attributen in huis op.
  • Last but not least en geheel offline is de reflectiewandeling, aan de hand van een opdracht. Een terugkoppeling volgt dan weer online.

Tools

Er zijn inmiddels veel tools die we gebruiken bij het online werken. Dit boek gaat uit van ZOOM of Teams voor het videobellen. Als tools verwijst men vaak naar Mentimeter en Padlet (vooral onderwijs). Ikzelf werk meer met Miro, en hierin zijn de werkvormen ook prima te realiseren.

Van dezelfde auteurs verschenen eerder Het Groot werkvormenboek deel 1 en deel 2. Hier schreef ik eerder een blog over.

Het Groot online werkvormen boek kun je online bestellen.

Kijk ook eens rond in mijn digitale boekenkast.

1 Comment

Comments are closed.