Sketchen in tijden van corona

Ongeveer een jaar geleden maakten we kennis met leven in lockdown. We leerden ook direct dat de ene lockdown de andere niet is. De verschillen in Europa waren en zijn groot. Wat overeenkomt is dat we allemaal meer thuis zijn en dat er minder activiteiten buiten de deur zijn. Wat doe je dan om toch te kunnen doen wat je altijd al deed? En hoe leg je deze bijzondere tijd vast?

Carnet de confinement

Mat Let (Insta) legde gedurende de eerste lockdown in Frankrijk het dagelijks leven in een klein appartement op in zijn ’28m2 – Carnet de confinement’. In de zomer van 2019 leerde ik hem kennen, toen hij een tekenles (urban sketching) gaf tijdens een congres in Parijs. Dat is ook wat hij normaal doet, het dagelijks leven in de stad vastleggen. Vaak taferelen in de metro, of in het café. Muziekoptredens, demonstraties in de stad of sociale thema’s. Vanaf de eerste dag van de Parijse lockdown tekende hij het dagelijks leven in huis, afgewisseld met notities over wat er in de wereld gebeurde. Sketches van de omgeving, het huishouden, het samenleven en van persconferenties. Met persoonlijke noten en ervaringen. Crowdfunding maakte het daarna mogelijk om deze sketches in boekvorm uit te geven. In het najaar viel het boek bij mij op de mat. Fijne herkenbare sketches op sfeervol grijs papier, en prettig om weer eens wat franse woorden te lezen.

Dagelijks leven in sketches

Op zoek

Ik schreef eerder over het vastleggen van de dagelijkse gebeurtenissen, zoals in mijn eigen Coronajournaal. Ik moet toegeven dat daarin ook de gewenning aan niet-normale zaken duidelijk wordt. Schrijven en tekenen in dit notebook doe ik op dit moment minder.

Wel ben ik op zoek naar meer werk over de Coronaperiode. Wie tekende of schreef nog meer? Of legde de (eigen) wereld op een andere manier vast? Alle tips zijn welkom!

28m2 – Carnet de confinement

Kijk verder in mijn boekenkast.