Verrassende start? Gebruik foto’s

Zoek je een verrassende start voor je bijeenkomst? Waarbij je direct in gesprek bent met je deelnemers? Iets anders dan een ‘rondje’? Gebruik dan eens foto’s als starter. In mijn werktas zit altijd een pak fotokaarten. Ik kreeg ze bij het voltooien van mijn trainersopleiding bij Boertien. Regelmatig gebruik ik de foto’s bij bijeenkomst en lessen. Hoe zet je foto’s het beste in?

De foto’s leg je op tafel. Iedereen komt om de tafel staan. Aan de hand van een vraag kiest ieder een eigen foto. Daarna legt iedere deelnemer de keuze voor de foto uit. Een mooie start voor een gesprek! En, iedereen is direct in beweging.

Mogelijkheden

Bedenk welke vraag je wilt stellen, passend bij het doel van het gesprek. Ik geef een aantal mogelijkheden:

Kennismaking
Welke foto kenmerkt jou? Wat past bij je loopbaan? Wat is je slechtste eigenschap? Wat doe je over vijf jaar? Waarom kies je deze opleiding?

Introductie van een onderwerp of project
Waar denk je aan bij X? Hoe sta je tegenover project Y? Wat weet je van dit onderwerp? Hoe zie je je rol bij dit project?

Werken in een team
Wat is je rol in dit team? Welke foto staat voor het functioneren van dit team? Wat heeft deze groep nodig om……?

Evalueren
Wat heb je geleerd? Met welk punt ga je komende week aan de slag? Hoe was de samenwerking? Welk item moeten we echt niet vergeten?

Hoe kom je aan zo’n handige set foto’s?

Kopen
Ik gebruik een set fotokaarten van Twynstra Gudde (zie de afbeelding bij dit artikel). Deze bestel je online voor iets minder dan twee tientjes.

Je eigen fotocollectie
Op je telefoon heb je vast een enorme hoeveelheid foto’s staan. Kies hieruit 30 tot 40 verschillende beelden en laat deze afdrukken. Kijk naar mogelijkheden op internet om je foto’s als kaarten af te laten drukken. Een goedkope optie is om ze als memorykaartjes te printen.

Ansichtkaarten
Heb je nog een la vol ansichtkaarten? Kies een aantal verschillende uit. Of kijk eens in de plaatselijke boekhandel voor een leuke set.

Welke beelden zijn geschikt?
Kies verschillende onderwerpen en kleuren. Foto’s met mensen, dieren, techniek, natuur en gebouwen. Maak het je verder niet te lastig. In de praktijk ga je zien dat deelnemers dezelfde foto’s kiezen met steeds andere associaties. Verrassend!

Ben je benieuwd naar meer mogelijkheden met foto’s? Neem contact op!

1 Comment

Comments are closed.